- Ellen Granlund
Foamrox leverer nødgang til E18-tunnel
Oppdatert: 4. jan. 2019
Foamrox er en aktiv deltakerbedrift i Norwegian Tunnel Safety Cluster, som over lang tid har jobbet svær målrettet med å komme inn på tunnelmarkedet med sine miljøvennlige produkter og nå lykkes.

Like før jul leverte og monterte de en nødgang i Torsbuåstunnelen på E18 like utenfor Arendal. Nye Veier er byggherre og AF Gruppen er hovedentreprenør for strekningen Arendal - Tvedestrand, og begge er godt fornøyd med det innovative produktet Foamrox har levert.
Montering på fire timer
Og selve monteringen gikk unna i en fei - på på litt under fire timer, ved hjelp av tre personer og en teleskoptruck. Nødgangen på 12,5 meter består av 5 seksjoner som ble kjørt rett til monteringsstedet på lastebil. Hver seksjon veier ca. 420 kg, og nødgangen ble levert med ferdigmontert inspeksjonsluke.
- Produktet er veldig enkelt å montere, og har en klar fordel i forhold til HMS i montasjefasen med kort monteringstid og lite timeverk. I tillegg er det så å si «nøkkelferdig» med ferdig malte overflater slik at det blir lite etterarbeider og komplettering med produktet. Eventuelle tilpasninger mot fjell eller lignende er enkelt å gjennomføre med vanlig håndverktøy. Foamrox har et spennende konsept som det skal bli interessant å følge framover. Det finnes sikkert mange bruksområder som er mulige, sier Sondre Svalastog i AF Gruppen.

Tester
- Konstruksjonselementene fra Foamrox har vært nøye undersøkt av både Nye Veier og entreprenøren AF for å sikre at ulike krav til materialet er tilstrekkelig ivaretatt. Foamrox-produktet viser seg også å være konkurransedyktig i forhold til andre alternativ, og flere av produktene er allerede tatt i bruk av prosjektet. Nye Veier ser ingen utfordringer i regelverket med å benytte seg av løsningene som blant annet ramme for nødskap (celleglass), brannseksjonering (celleglass), nødgjennomgang/tverrslag (celleglass) og nødkiosk (celleglass). Nye Veier har bestemt seg for å ta i bruk aktuelle produkter i en begrenset omgang for test. Videre er produktene tilstrekkelig dokumentert med hensyn til ytre påkjenninger og holdbarhet fram i tid. Å benytte celleglass, som er resirkulert glass, i stedet for betongprodukter slår gunstig ut i miljøregnskapet, samt at det er en forbedring med tanke på HMS, sier Dag Ødegård fra Nye Veier i en uttalelse.
Denne saken var først publisert i Anlegg & Transport.