ISTSS vender hjem til Borås

Oppdatert: 29. jan. 2018

14. – 16. mars 2018 arrangeres den åttende International Symposium on Tunnel Safety and Security i Borås, Sverige. Konferansen vender dermed hjem der det hele startet for 15 år siden.

ENDELIG HJEMME: Det er 15 år siden Huakur Ingason kunne åpne en ISTSS-konferanse hjemme i Borås, Sverige. Her fra åpningen av ISTSS 2016 i Montréal, Canada.  (FOTO: RISE)

Internationalt Symposium on Tunnel Safety and Security (ISTSS) har etablert seg som en av de viktigste, internasjonale møteplassene for byggherrer, konsulenter, myndigheter, tunnelforskere, produsenter av sikkerhetsutrustning i tunneler og nødetatene.


- Vanligvis ligger deltakerantallet på mellom 210 og 290 deltakere. Denne gang håper vi at det kommer opp mot 300 deltakere, spesielt håper vi det kommer mange fra de nordiske landene og fra Nord-Europa, sier Haukur Ingason fra RISE Research Institutes of Sweden.


Presenterer forskningsfronten

Ingason har over 30 års internasjonal erfaring på feltet brannforskning, og har vært involvert i ISTSS siden oppstarten i 2003. Han er ordfører for ISTSS og sitter i den vitenskapelige komiteen, som nå er i gang med å evaluere og velge ut de beste papersene som skal presenteres i løpet av konferansen med der «Case studies and fire safety engineering» blant de viktigste temaene. Den vitenskapelige komiteen ledes av Anders Lönnemark fra RISE Research Institutes of Sweden, og Norwegian Tunnel Safety Cluster er representert med to personer: Professor Ove Njå, fra Universitetet i Stavanger og forsker Are Wendelborg Brandt fra RISE Fire Research AS i Trondheim.


Norwegian Tunnel Safety Cluster har også blitt forespurt og har takket ja til å bidra som æresponsor for neste års ISTSS.


- På ISTSS presenteres noen av de fremste, internasjonale forskningsprosjektene og det siste nye innenfor feltet tunnelsikkerhet. For oss er det en fjær i hatten å bli invitert med som æressponsor sammen med den internasjonale organisasjonen ITA Cosuf, og det er et tegn på at vi er blitt en aktør som regnes med i det internasjonale tunnelsikkerhetsmiljøet, sier klyngeleder Helen Roth.


Ringen er sluttet

Det hele startet da SP Technical Research Institute of Sweden (nå RISE) bestemte seg for å presentere resultatene fra et forsøk som SP gjorde sammen med SINTEF og TNO i Runehamar testtunnel i 2003. De inviterte til et symposium som fikk navnet Symposium on Catastropich Tunnel Fires i Borås. Den internasjonale interessen for arrangementet var så stor at arrangørene ble tvunget til å endre konferansested, og konferansen ble en stor suksess med over 200 deltakere.


- Konferansen ble så vellykket at vi tenkte vi burde arrangere flere tunnelkonferanser, og like etterpå fikk vi en forespørsel om vi kunne ta konferansen til USA, forteller Ingason.


SP hadde over flere år samarbeidet med the National Infrastructure Institute’s Centre for Infrastructure Expertise (NI2-CIE) i USA, og de to organisasjonene gikk sammen om å arrangere en ny tunnelkonferanse i november 2004 i Greenbelt, USA.


- I starten handlet det først og fremst om å flytte konferansen vår fra Borås til USA, men etter hvert begynte vi å reflektere over hva vi kunne gjøre med den. Innretningen av konferansen skulle være både brannsikkerhet og «security» og den skulle være internasjonal. Dermed fikk den navnet International Symposium on Tunnel Safety and Security (ISTSS).

Konferansen har siden den gang vært arrangert annen hvert år, hver gang på et nytt sted i Europa og Nord-Amerika. I 2014 ble konferansen arrangert i Marseille, i 2016 var det Montréal i Canada som var vertsby og i mars 2018 vender konferansen «hjem» til Borås i Sverige.


Mer informasjon om ISTSS 2018 og tidligere konferanser er tilgjengelig på nettsiden www.istss.se

16 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle