• Karine Næss Frafjord

Lyd skal redde livEt helt nytt evakueringsystem basert på lydsignaler skal lette evakuering og selvberging ut fra tunnelbranner. Det er Trafsys som står bak den nye innovasjonen.

Det er en stor utfordring å evakuere mennesker under en tunnelbrann. En ny og spennende løsning er utviklet i samarbeid med SINTEF og NORCE, og initielle tester er svært positive sier Terje Floor Heggeland, som er daglig leder i Trafsys. - Den nye løsningen heter Evacsound og gir intuitive lydsignaler slik at det skal være enkelt å orientere seg ut av en tunnel eller mot nødgjennomganger. Vi har testet dette i en tunnel i Åndalsnes, og hele 91% av testpersonene som deltok orienterte seg intuitivt ved hjelp av lydsignaler.

Følg lyden ut

Systemet har høyttalere plassert for hver 25. meter i tunnelen, og en behagelig og ikke skremmende lyd beveger seg på en slik måte at det skal være enkelt å kunne evakuere mot tunnelåpning eller rømningsvei. - Dette er egentlig enkelt og basert på psykoakustikk. Lyd er språkuavhengig, man trenger ingen kunnskap for å tyde lyden, det er båre å følge retningen som lyden beveger seg i. Hjernen forstår intuitivt at man skal følge lyden. I tillegg er det mikrofon i hver høyttaler slik at det er mulig å sette opp en toveis samtale mellom tunnel og vegtrafikksentral, forteller Floor Heggeland

Store internasjonale ambisjoner

Etter flere tester er Floor Heggeland trygg på at anlegget fungerer etter hensikten, og systemet er klart til å leveres ut. Men nå må Vegvesenet på banen for å få implementert utstyret i tunnelene. - Vi vant en konkurranse for å finne en løsning for å evakuere på en sikrere måte, vi har fått støtte fra Innovasjon Norge og samarbeidet godt med både SINTEF og NORCE. Nå må systemet anvendes, sier Floor Heggeland. Han legger ikke skjul på at han har store ambisjoner for lyd-løsningen: - Dette kan helt klart også brukes i internasjonale tunneler, og vi vil starte markedsføring ut mot dette markedet. Det er ingen begrensninger for bruken, og vi ser for oss at systemet også kan brukes i bygg med litt mer utvikling og tilrettelegging.

Gjennombrudd

For Trafsys, som har jobbet med sikkerhet siden 1992 er nyvinningen et gjennombrudd.

- Vi stiller store forventninger til dette, og kan overgå alt vi tidligere har holdt på med. Men da trenger vi en internasjonal suksess.

53 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle