• Ellen Granlund

Sveits: The International Fire Academy

Oppdatert: 31. mai 2018


Det internasjonale brannakademiet i Balsthal (CH) i Sveits har utstyrt seg med en spesialdesignet treningsarena for tunnelbrann. Her kan brannmannskap fra ulike deler av Europa trener på basisferdigheter for brannslukking og redningsarbeid i tunneler. I Desember 2017 dro vi på besøk.

The International Fire Academy: Som følge av flere tragiske tunnelbranner i Sveits og Europa, satser brannakademiet i Sveits på trening og øving for nasjonale og internasjonale brannmannskap. (Foto: Arild P. Søvik)

"Beste praksis"


Treningsfasilitetene i Basthal er etablert etter flere alvorlige tunnelbranner i Sveits og Europa, tragedier med betydelig antall omkomne. Hvert år deltar omlag 2300 sveitsere på kursene, men det er også mange internasjonale tilreisende som ønsker å lære seg viktige grunnleggende ferdigheter for brann- og redningsarbeid i tunnel. Formålet med vårt besøk var å undersøke beste praksis, en sentral komponent for Norwegian Tunnel Safety Clusters tunnelcenter-prosjekt.


En viktig del av the International Fire Academy sitt program er å trene ledelsen, slik at den kan etablere en godt fungerende Incident command for å tilstrebe effektiv kommunikasjon i enheten. For å legge til rette for god beslutningstaking i løpet av en hendelse, er det videre sentralt å ha en Incident command som både har kunnskap og erfaring."Øvelse gjør mester"


Uttrykket gjelder kanskje særlig for et slikt "state of the art" treningskurs. Det 30 timers lange tunnelkurset for brannmannskap er for det meste praktiske leksjoner i en 260 meter lang treningstunnel i Balsthal, og i en 170 meter lang treningstunnel i Lungern. Hver eneste brannmann i Sveits har lært taktiske metoder for hvordan man skal agere i en brannsituasjon i tunnel. Denne treningen er en vesentlig forutsetning for en sikker og rask respons for slike typer hendelser. Brannmannskapene i Sveits vet hvordan de skal handle og kommunisere i ulike team. Denne godt utprøvde metoden gir de sveitsiske myndighetene en raskt og sikker informasjon omkring situasjonen, rask og sikker brannslukningsrespons, og et raskt og sikkert søk - på alle veitunneler i Sveits. The International Fire Academy er et svært viktig initiativ for veisikkerheten i Europa, og det er imponerende hvordan myndighetene har gitt prioritet til tunnelsikkerheten i landet.


TEKST: Arild P. Søvik

86 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle