Tunnelsyn mot sikrere veier

Oppdatert: 26. april 2018


KLYNGESAMLING: Lokalene i Samfunnssikkerhetssenteret i Rogaland fylles opp når klyngen inviterer til samling. Her fra samlingen 27. og 28. februar. (Foto: Sonia Patella, NTSC)

Etter kun halvannet år i drift har Norwegian Tunnel Safety Cluster (NTSC) allerede 100 bedrifter under sine vinger. Alle har forskjellige produkter og løsninger, men målet er det samme; å gjøre norske tunneler bedre og sikrere.

Tirsdag 27. februar har gradene bikket minus ti i Vagleveien 163 i Sandnes. Utenfor to gamle jernbanetunneler står 43 forventningsfulle klyngedeltakere. Anledningen er årets første deltakersamling, og første post på programmet er omvisning i jernbanetunnelene.

Den ene tunnelen skal etter planen bli en treningsarena for Rogaland brann og redning, og den andre skal innredes av klyngen, og brukes som demonstrasjonstunnel for klynge-bedrifter. Det er derfor brennende aktuelt for deltakerne å se på fasilitetene.

- Dette er et typisk klyngearrangement. Her kobles ulike bedrifter sammen og det knyttes nye kontakter i bransjen. Ingen bedrifter kan gjøre alt. Våre arrangementer hjelper med å sette sammen hele verdikjeden, sier Helen Roth, daglig leder i NTSC.


Vil blir globalt ledende

NTSC ble etablert i 2016. 69 organisasjoner gikk sammen om en arenasøknad, og de ble tatt opp som klyngeprogram med en gang. Roth som har vært i spissen fra starten av opplevde en umiddelbar interesse fra tunnel-bedrifter, og antall deltakere steg raskt.

MØTEPLASS: Klyngeleder Helen Roth i Norwegian Tunnel Safety Cluster har opplevd stor interesse for å delta i klyngen etter at den ble tatt opp i klyngeprogrammet i 2016. (Foto: Validé)

- Det er tydelig at en klynge innen tunnel var savnet, og flere og flere meldte kjapt sin interesse og ville bli deltakere i klyngen, sier den daglige lederen.


I Norge finnes det cirka 1.100 veitunneler og rundt 800 jernbanetunneler, og NTSCs målsetting er tydelig. Med sine klyngedeltakere vil de bidra med å gjøre tunnelene sikrere, slik at det skjer færre ulykker.


- Vi skal utvikle en innovativ og bærekraftig klynge for bedrifter som vil kommersialisere løsninger for bedre tunnelsikkerhet på det nasjonale og internasjonale markedet, sier Roth.


Klyngen består av deltakere som alle har ulike innfallsvinkler knyttet til tunnel og tunnelsikkerhet.


- Vår deltakerliste består av alt fra konsulenter som sitter på prosjekter og tegninger, entreprenører som står for bygging av tunneler, automasjonsbedrifter som leverer teknologi og utrustning til tunnelene, drift og vedlikeholdsbedrifter, og nødetatene.


- Så våre deltakere kan levere tjenester til hele livsløpet til tunnelen, sier hun.

Roths jobb er blant annet å hjelpe bedriftene med søknadsprosesser, og med å finne midler til prosjektene deres. NTSC samarbeider tett med Statens Vegvesen og Nye Veier slik at veien mellom bedriftenes idé til at den blir satt ut i praksis blir kortere.


Det er ingen tvil om at klyngen med deres medlemmer har fått til mye siden starten i 2016. Nå sikter de også mot verdensherredømme innen sitt felt.


- Målet vårt er å bli en ledende global aktør innen tunnelsikkerhet innen 2025, sier hun.


For læring og nye kontakter

I Sandnes har deltakerne nettopp kommet tilbake fra omvisningen i jernbanetunnelene, og endelig kommet inn i varmen igjen. Etter ti minusgrader ute, smaker nok den varme kaffen ekstra godt. Neste på programmet er informasjon om NTSCs nye prosjekter. Esmail Ahmad har satt seg på bakerste rekke i salen. Han er key account manager i Rapp Bomek, som er en av deltakerne i klyngen.


- Rapp Bomek har jobbet med tunneler før, men vi prøver for alvor å komme inn i tunnelmarkedet nå. Dette er grunnen til at vi meldte oss inn i klyngen for halvannet år siden. Rapp Bomek er med i NTSC for å lære, knytte kontakter i bransjen og gjøre bedriften mer synlig på dette feltet, sier Ahmad.


Ahmad forteller at klynge-arrangementer er nyttige for Rapp Bomek, og at de har vært medlem i NTSC siden det startet i 2016.


Johnson Controls/Tyco Fire Protection Products er også en av de totalt 97 deltakerne som nå utgjør NTSC. De har 120.000 ansatte over hele verden, og tilbyr blant annet brannsikringssystemer, som sprinkler og deteksjonsløsninger til tunneler.


- Vi er med i NTSC for å holde oss orientert på markedet og på utviklingen av nye løsninger for tunnelsikring. Ved å delta kan vi også være med å påvirke. Vi synes det er et interessant og samlende tiltak hvor man møter mange andre med samme interesser, og hvor man går sammen for å oppnå noe konkret når det gjelder tunnelsikring. Det er også en viktig arena med tanke på samarbeidspartnere og oppdragsgivere, sier Knut Linrud, forretningsutvikler i Johnson Controls/Tyco Fire Protection Products.


Helen Roth har klare tanker om hvorfor klyngen er så viktig:


- Vi skal sammen med våre deltakere bidra til å bygge sikrere og billigere tunneler.


TEKST: Sonia Patella, NTSC

128 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle